Små och stora händelser i mitt liv

Här har jag samlat lite korta notiser och minnen under årens lopp under länkar till mina minnen för resp decennium.

50-talet  Uppväxten och Folkskolan Skranta och Rävåsen.
60-talet  Gymnasietiden, flytt till Göteborg, giftermål.
70-talet  Flytt till Torslanda, Suzanne kommer till oss.
80-talet  Flytt tillbaka till Karlskoga, Suzanne flyttar till Uppsala och universitetet.
90-talet  Flytt till Sandviken, vinter hus i Sälen. Suzanne flyttar till Gbg.
2000-talet  Ingalill behöver rullstol för längre förflyttningar, Suzanne flyttar till Sthlm.
2010-talet  Ingalill går bort och Suzanne skaffar katter.
2020-talet Började med Corona nedstängningen,

 

1950-talet

Mina minnen från 40- och 50-talet är mycket sporadiska och osäkra.

I vårt hus, Boängsvägen 56, bodde två familjer. På övervåningen i ett rum o kök bodde familjen Öberg, de hade en flicka i vår ålder som hette Karin. (Jag tror att de flyttade ut ca 1950).
När de flyttade ut fick jag och Torbjörn dela rum på övervåningen. Pappa satte också in en toalett på övervåningen då, innan hade vi toalett i källaren och vi hade ingen dusch.
Trädgården var mycket stor och hade tom lite skog i vad som vi kallade dalen. Det fanns ett 10-tal äppleträd, 3 körsbärsträd och ett flertal krusbärs- och vinbärsbuskar. Stort potatisland.

På Boängsvägen 58 bodde familjen Aronsson, där bor sonen Kjell ”Klara” Aronsson fortfarande kvar, de födde upp kaniner på 40-talet.
På Boängsvägen 54 bodde en grinig gubbe som hette Stenström med hustrun Tekla. Hon målade tavlor och jag har kvar en tavla som hon har målat. Vi lekte ibland på öde-tomten mellan Stenström och oss, och då kom gubben Stenström ut och körde bort oss.

Pappa Tore hade på 50-talet en tvåsittsig bil som vi kallade Maja, tillsammans med en annan familj Arne Högberg. Vilket märke den hade vet jag inte. Senare bytte de denna till en svart Dodge. Jag kommer ihåg att vi åkte  på semester med Dodgen, bl.a. till Getterön utanför Varberg. I början av 60-talet köpte han en ljusgrön Volvo Amazon.

Strands affär, som låg nästan mitt emot vår hus på Boängsvägen 56, hade tre olika affärer en speceriaffär, en mjölkaffär och ett charkuteri. Man handlade allt över disk och fick mjölken upphälld i en mjölkkruka som man hade med sig.

Det fanns tre (!) livsmedelsaffärer inom 5 minuters gångväg, Strands affär på Boängsvägen, Birger Olssons  på Aggerudsvägen och Konsum på Riksbyggevägen.

Vi var ofta nere vid sjön, Aggerudsudden, och lekte. På vintern skottade vi upp planer på sjön och spelade hockey.

Både jag och Torbjörn var s.k. nyckelbarn då mamma jobbade i skolans barnbespisning vid Skranta skolan (en källare i ett hyreshus på Timmermansvägen) under vår barndom. Pappa jobbade förstås i Bofors som de flesta pappor gjorde. Han var filare/montör under hela sin tid i Bofors till sin död 1983. Mamma hade ibland med sig mat hem från matbespisningen, vilket vi inte fick tala med våra kamrater.

På den tiden fanns inte daghem men jag var något år på kindergarten som det hette. som låg på Skolgatan på andra sidan Boängs-skogen, nuvarande Torpdalen.

I hörnet av Boängsvägen och Aggerudsvägen var det en obebodd tomt som vi använde som fotbolls- och brändbollsplan.
De lekkamrater jag kommer ihåg är Tore Bergström, Ulf Karlsson, Curt Eriksson, Hans Eriksson, Reidar Back, Kenneth ”Lukas” Andersson, Lars Larsson, Berne ???,  Dan Rådesjö, Hans Adrian,

Min bror Torbjörns lekkompisar var bl.a Kjell ”Klara”Aronsson, Lars Hansson, Ulf Blyberg, Roland Gustafsson, Valter Taxén, Gunilla Karlsson, Ingrid Bergström, Gerd Andersson, Björn Gillberg, Leif Ljungberg m.fl.

På somrarna var jag ofta hos min mormor och morfar i Kristinehamn. De bodde på andra våningen i en villa på Norra Lötgatan 6. Jag och Torbjörn låg i en utdragssoffa i köket med en väggklocka som tickade hela tiden.

Tavla på huset Lötstigen 6, Finns på Gråbo museum i Karlskoga


Vi cyklade till Skymningens badplats och till en familj Nilsson som hade en sommarstuga lite bortanför Skymningen. De hade två flickor i ungefär samma ålder och hade en foto affär i centrala Kristinehamn.
Jag kommer ihåg att jag en gång ramlade i vattnet mellan två ekor vid deras sommarstuga, och blev räddad av familjen. Jag skämdes väldigt mycket då jag fick låda flickkläder tills vi kom hem igen.

Morfar jobbade vid järnvägen och lagade cyklar i en liten verkstad vid huset efter arbetet. Jag var ofta med morfar i cykelverkstaden och fick åka med honom till hans kunder. I närheten av huset fanns en älv, Lötälven. Även där ramlade jag ner i vattnet när jag skulle mata änder, jag blev räddad av personal i en bensinmack som låg i närheten.
Jag kommer ihåg att jag där i grannhuset under en trappa, fick min första puss av en flicka, som kanske hette Anita, jag kanske var 5-6 år.

En gång cyklade pappa och Torbjörn hela vägen från Karlskoga till Kristinehamn, jag var för liten för att cykla så långt.

En gång åkte vi till Varberg med pappas svarta Dodge och bodde hos några kusiner på mammas sida. Vi bodde i en liten stuga på Getterön, där jag badade i havet för första gången.

Jag kommer inte ihåg att vi åkta någonstans på somrarna utom till farmor och farfars sommarstuga i Östervik, och till mormor och morfar i Kristinehamn. Vi cyklade till olika badplatser i Karlskoga, Sandviken, Sandtorpet, Espenäs. För det mesta badade vi förstås i aggerudsviken vid inre och yttre kamelen, som vi kallade några stora stenar i vattnet.

 

1953-1957
Före och under skoltiden var jag s.k. nyckelbarn, då både mamma och pappa arbetade.
Första och andra klass gick jag på Skrantaskolan. Lärarinnan hette Ebba Persson men jag kommer inte ihåg många namn på mina klasskamrater. Jag gick i söndagsskola hos Särnholms nedanför hembygdsgården.

Inga av mina närmaste lekkamrater gick i samma klass utom Stig Toftling som bodde i slutet av boängsbacken. 1-2 klass gick jag på skrantaskolan, som s.k. nyckelbarn då mamma jobbade i barnbespisningen.

3-klass flyttade vi till Vårdgatan (där nuvarende bredgårdsskolan ligger) med magister Wikström.

Klass 4-6 gick jag på Rävåsskolan med magister Wikström. Även här kommer jag inte ihåg många namn. De jag kommer ihåg är Staffan Löthgren, Eskil Öhman, Carola Forsmark (som gift), Sol-Britt

Ett par terminer var jag med i scouterna (vargungar) nere på Per Lagerhjelmsgatan och med sommarläger vid Espenäs.

1958-1961
1959 köpte jag en röd moped DKW av Leif Hansson. Jag målade om den till svart. Min bror Torbjörn hade tidigare köpt en blå DKW som han trimmade litegrann. Kjell Aronsson, vår granne, trimmade dock sin DKW till en riktig raketmoped.

En midsommar åkte jag och mon kompis Tore Bergström på moped till Skutberget i Karlstad och tältade.

På Karlskoga Praktiska Realskola gick jag 4-årig handelslinje. Skolan som låg på Katrinedalsgatan är numera riven. Det fanns tre parallella linjer, Teknisk- Hushålls- och Handelslinje.

Från vänster rad 3: Jan Kanvik, Melvin Andersson, Kenny Kinell, Leif Ericson, Claes-Göran Eriksson, CeGe Kinell, Lennart Nilsson, Per-Anders Fors.
Rad 2: Harriet Andersson, Elisabeth Gunnarsson, ?, Eva Larsson, Margareta Karlsson,  Brigitta Löfstrand, Ulla-Gun Gustavsson, Margareta Karlsson.
Rad 1: Solveig Pettersson, Kerstin Odén, Gunilla Camerudh, Birgitta Dahlberg, ?, Lisbeth Lantz, Birgit Strand, ?. (Namnen kan vara fel)

Jag tror att de var 1958 som jag och Reidar Back var nere på sjön och spelade ishockey, och skulle gå på bio. När vi åkte hem råkade vi båda gå igenom isen och jag räddades av min bror Torbjörn och Kjell Aronsson. Min kamrat Reidar drabbades av panik och drunknade, 11-12 år gammal.

Tillsammans med min kompis Tore Bergström köpte vi en lättviktare, 98 cc. Vi hade den ca 1 år, jag kommer ihåg att vi försökte trimma den och bl.a. körde på isen med den.

1960-talet

1961-1964
Jag gick på 3-årig handelslinje på gymnasiet. Första och andra året gick vi i en villa på Per Lagerhjälmsgatan i Karlskoga. Sista året gick vi i Örebro på Grev Turegatan och en barack några kvarter bort.


Jag bodde i ett rum på Drottningvägen som jag hyrde av en gammal tant. Från rummet på 3:e våningen hade jag utsikt över Stortorget.
Studentexamen i juni 1964, med efterföljande fest på stora Hotellet i Örebro. Ingalill fick sova över i mitt hyresrum.

1961-1963
Jag träffade Ingalill på olika danstillfällen på Folkets hus i Karlskoga och Tunet i Degerfors. Vi hade bott grannar som barn och återupptäckte varann 16 år senare.

Jag har inte haft något ”fast” förhållande med någon annan än Ingalill. Jag kommer ihåg att jag lånade pappas Amazon, och åkte med Ingalill till Julotta i kyrkan i Bjurtjärn.

Vi lånade också svärfar Pauls Saab V4 och åkte på semester till södra Sverige, och andra småturer till olika tältplatser.

1964
Jag tog studenten på Örebro Handelsgymnasium. Ingalill var med på studentfesten på Statt i Örebro, vi låg kvar i Örebro hos min hyrestant vid Stortorget där jag var inneboende under skolåret i Örebro.

På hösten ryckte jag in i det militära. Signalregementet S2 i Karlsborg blev mitt hem i 12 månader, jag utbildades där till radiotelegrafist.
Konstigt nog kommer jag ihåg efternamnet på alla på vår lucka. Hilton, Höök. Olsson, Brewits, Johansson, Forsberg, Eriksson och Gunnar Fors.

1965

Efter gymnasiet började jag jobba som programmerare i Bofors. Vi satt i huvudkontoret men stordatorn IBM 7070 och 1401 stod i berget.

1966
Vi förlovade oss i Rimini i Italien, vi flög dit med mina blivande svärföräldrar (Viola och Paul) i ett propellerplan DC6. Vi åkte gondol i Venedig och besökte San Marino. På vintern åkte vi med Ingalills WV-1200 till Lillehammer i Norge och åkte skidor.

Paul och Viola vann 1:a vinsten i ett lotteri, och vann en bil med husvagn, Taunus 17M och Kabe Smaragd. Jag och Ingalill fick ta hand om husvagnen. Ingalill hade köpte en VW 1200 och vi förstärkte fjädringen på och satte på en drag.

 

Vi åkte på flera turer med husvagnen och folkvagnen.
Jag köpte senare en röd Fort Cortina GT, och då åkte vi flera gånger ut i Europa med husvagnen, bl.a. till Danmark, Tyskland och Holland.

1968
I mars månad flyttade jag och Ingalill  till Göteborg, vi fick båda jobb på Volvo. Jag på dataavdelningen och Ingalill på aktieavdelningen.
Vi bodde i en 1:a på Viktoriagatan tills i december då vi flyttade till en 3:a på Hisings-Backa, Sagogången 53.

Vi gifte oss i Karlskoga kyrka den 2 november. Gula rosor i buketten.
Stor fest på Bredablick med ett 80-tal gäster hela min och Ingalills släkt. Jag tror det var ena gången som alla i min släkt träffades. Vår bröllopsnatt hade vi på stadshotellet men det blev ingen brölloppsresa.

1969-1972
Jag hade många arbetskamrater i Göterborg som vi umgicks ganska ofta med. Det var en rolig tid med mycket fester och utflykter.

Vi hade en liten husvagn som vi hade ställt upp i Åsa, ett litet kustsamhälle söder om Gbg. Där tillbringade vi många semestrar och helger, och satt i långa bilköer på både dit- och hemresan. (Husvagnen hade svärmor vunnit på lotteri tillsammans med en bild Taunus 17M, svärfar tog bilen och vi fick husvagnen).

1969 Åkte vi till Holland med Husvagnen tillsammans med min bror Torbjörn och Marita Svanqvist.

På jobbet var vi ett litet gäng som kallades Lokala Projekt, som utvecklade personalsystem mm. Mina närmast kamrater där var Håkan Grönkvist, Siv Sandman, Bengt Andreasson, Leif Olsson. Vi träffades ganska ofta utanför jobbet hemma hos familjerna och i Bengts sommarstuga på Orust.

Vi kunde inte få egna barn pga Ingalills sjukdom, så vi började fundera på adoption. Det var många och krokiga vägar innan vi blev godkända som adoptivföräldrar efter ca 2 år av väntan på olika myndigheter.
Socialen kom på hembesök och kontrollerade att vi var skötsamma, En eller två arbetskamrater skulle också intyga att vi var goda föräldrar, vi fick också ett intyg från prästen att vi var skötsamma. (Prästen hade vi aldrig träffat mer än vid besöket för att få ett intyg).
Dessa intyg fick vi översätta till engelska och få dem stämplade av Notarius Publicus. Jag översatte dem själv med fick hjälp med en arbetskamrat att förbättra engelskan.

 

1970-talet

1970-79
1970 bilade vi med husvagnen till Tyskland i Hartz, Heidelberg och Rehndalen.

1971 bilade vi till Riva del Sole i Italien där mamma och pappa hade hyrt en bungalow, där vi bodde en vecka. Det var en strapatsrik och rolig resa genom Tyskland, Schweiz och Österrike.

1973 åkte vi till Marbella i Spanien. Där träffade vi Mia o Anders som bodde i samma område som vi (Sagogången) men som vi aldrig hade sett tidigare. Vi blev nära vänner och vid fick många saker till Susanne, då deras barn var några år äldre som barnvagn, barnsäng etc. De flyttade senare till Bleket på Tjörn.

På arbetet började jag jobba med produktionssystem på Torslandafabrikens olika minidatorer.

Största dagen i vårt liv.

I augusti 1973 fick vi besked om att vi skulle på en pojke på 9 månader som hette Kim. Men i september fick vi besked att hans biologiska moder hade ångrat sig. Efter någon månad fick vi till vår stora lycka ett nytt positivt besked.

Vi hämtade vår dotter Ji-Hej Ha på Torslanda flygplats början på december 1973. Hon var då 6 månader gammal. Hon var så liten och söt, och hade jättemycket kläder på sig. Hon fick heta Susanne här i Sverige.
Första veckan var det kaos, vi visste ju inte så mycket hur man skulle sköta en bebis och dessutom hade både jag och Ingalill maginfluensa.

Vi fick inga råd eller information om alla praktiska åtgärder med att mata och sköta ett litet barn av myndigheterna på den tiden. Vi lånade böcker på biblioteket och frågade grannar som hade barn. Jag kommer ihåg att vi hade stora problem att få nog stora hål i nappflaskan, tills någon sade till oss att det skall ta 20-25 minuter för en flaska och inte 5 som vi trodde.

Någon vecka innan vi åkte hem till Karlskoga med Susanne till julen fick vi konstaterat att Susanne hade vattenkoppor.

Strax innan Susanne kom hade vi köpt ett radhus i Torslanda, Runslingan 7. Vi flyttade in i huset samtidigt som Susanne kom, så man hade svårt att nå oss med beskedet att Susanne skulle landa på Torslanda.

På helgerna och semestern åkte oftast till vår lilla husvagn som stod uppställd i Åsa söder om Gbg. När vi hade husvagnen i Åsa köpte vi ett fint yttertält av en annan campinggäst som var husvagnsförsäljare. Senare fick vi veta att hans fru dagarna innan hade fått tältet i bröllopspresent.

Vi flyttade vår lilla husvagn från Åsa söder om Gbg till Marstrand. Husvagnen hade vi i stående där hela säsongen och använde den som en sommarstuga. Husvagnen stod på en campingplats vid Marstrand.

I mitten på 70-talet köpte svärföräldrarna Paul o Viola en sommarstuga vid Vallhamn på Tjörn, för att kunna vara närmare oss och sitt barnbarn. Vi flyttade samtidigt husvagnen till Tjörn som ett extra gästboende. Vi åkte dit nästan varje helg då vi trivdes mycket bra på sommarstället och på vår semester var vi till största delen på Tjörn.
Almöbron till Tjörn rasade den 18 januari 1980 då brospannet blev påkört av ett fartyg. Hela det året fick vi åka bilfärja till och från sommarstugan på Tjörn.

Vi började spela golf, båda Ingalill och jag. Vi började i Stannum GK som hade ett gratiserbjudande inkl 5 st golfklubbor. Även Susanne spelade i ett antal år.
Detta blev sedan min hobby som jag fortfarande gillar. 

1979 åkte vi till Legoland i Danmark och tältade. Det var svinkallt men Susanne badade ändå.

1979-80 jobbade jag med återförsäljarsystem på Volvo-data, men många veckoresor till Stockholm och Skövde. Ingalill var mycket själv med Susanne under den tiden.

1980-talet

1981
I augusti flyttade vi hem till Karlskoga efter 13 år i Göteborg. Vi hittade en fint hus på Skyttelvägen 5. Jag började på Bofors Dataservice och Ingalill jobbade på Bofors byggnadsavdelning.
Susanne var 9 år började 3:e klass på Häsängsskolan.

1983
Den 3:e mars 1983 gick min far Tore bort i cancer. Han hade insjuknat ett ca ett år tidigare med cancer i lymfsystemet, som sedan spred sig till magen. Han fick aldrig uppleva pensionen från Bofors, där han arbetat i hela sitt liv som filare/montör.

1985
Semesterresa till Holland med Susanne. Vi körde bil och bodde i en bungalow i Zudersee.
Ingalill fick fast anställning på Karlskoga golfklubb med fast månadslön.

1987
Ingalill slutade i Bofors och startade ett eget företag, Scann Data, som läste in gamla pappersdokument  och överförde dessa till digital form, s.k. OCR-inläsning. Vi startade företaget hemma med hon flyttade senare till en lokal på Bohultsgatan och ytterligare något år senare flyttade hon till Ekeliden.

1988
Ingalill tog studenten efter 2 års studier i KomVux.
Vi åkte med charterbuss till Paris och Jersey.
Jobbresa till MacWorld i San Fransisco Californien, mycket trevlig resa bl.a. besök på Walt Disney.

1989
Jag slutade på Nobel Dataservice och började sälja Mac/PC på Datacenter som senare  blev Owell.
Vi hyrde Petterssons lilla stuga i Tylösand, denna varma och fina sommar.
Ingalill god affär i sitt företag, så vi fick råd att köpa ett andelshus i Sälen på Jossivägen.
8 delägare träffas en gång per år och väljer veckor för nästa år, kanonbra system utvecklat av Fjäll & Kust.

Första veckan var vi där tillsammans med Suzanne och hennes pojkvän Fredrik.

 

1990-talet

1990
I påskhelgen köpte vi ett hus på Västra rävåsgatan då det passade så bra för Ingalills företag. Vi lyckades dock inte sälja vårt hus på Skyttelvägen så vi flyttade aldrig in utan sålde det nya huset i juni. Vi förlorade handpenningen.
Suzanne tog studenten.

Owell gjorde en resa till Island men Ingalill ville inte följa med då hon trodde det skulle bli för jobbigt för henne.

På semestern åkte vi till Berlin. Bilresa och bodde på hotell mitt i stan. Intressant resa bara ett år efter murens fall.
Jag åkte på utbildning till Hogia i Stenungsund i september, Ingalill fick följa med som kursdeltagare.
Kickoff resa till Helsingfors i november.

1991
Ingalill flyttade sitt företag Scann Data till Anders Ersgatan i Bohult från källaren på Skyttelvägen.
Susanne tog studenten 7 juni.
Vi firade midsommar och Susannes 18-års dag i vårt hus i Sälen tillsammans med farmor, mormor och morfar.
I juli åkte vi på semester till Danmark där vi bodde på en mycket fin krog och spelade golf på en mycket fin golfbana.
Owell bjöd hela personalen med respektive till en trevlig weekendresa till Wien.

1992
Ingalill hade ofta ont i magen så 1 april blev de operation av en inflamerad systa på äggstocken. Hon blev inte bra och låg länge på IVA och 2 veckor senare blev de ytterligare en akutoperation då det var hål på tarmen. Ingalill låg i respirator 5 dagar hela påsken.
Vid andra opertionen blev hon inte hopsydd utan operationssåret fick läka ihop av sig själv hemma, och Ingalill fick Stomi på magen.

Vi kunde ändå åka till tradjazzfestivalen i Askersund tack vare rullstolen. På semestern hyrde vi Ulrica och P-G:s stuga i Falkenberg. På hemvägen besökter vi G-B och L-E i Hunnebostrand.

22 augusti spelade vi punchcupen med ärtsoppa hos oss. Ärtsoppan jäste över natten så jag fick fara runt och köpa färdig ärtsoppa till kvällen.
Björn Skifs live på ishallen i Kristinehamn, bra men kallt.

1993
Ingalill flyttade sitt företag Scann Data från Bohult till Ekeliden, och var drivande i nätverket Karls Damer.
På sommaren gjorde vi en biltur i det vackra Norges fjällvärd i Gejranger och Trollstigen. Vi hade stor tur med vädret med hög och klar luft.
5 april ”rymde” vi från lasarettet, Ingalill skulle lägga tillbaka stomin men vågade inte genomföra det, så vi åkte hem sent på kvällen dagen före ingreppet.

Valborg firade i Sälen tillsammans med Ulrica o P-G i 20-gradig värme. Ulrica solbadade i snön utanför stugan.
2 november akut till lasarettet, tarmvred igen. Hem igen den 4 nov men ingen operation.

1994
Inga firade sin 50-årsdag på IVA på lasarettet, hon fick tarmvred några dagar för födelsedagen. Ny magoperation men den här gången blev magen ihopsydd efter ingreppet, men stomin fick vara kvar, trött och mår inte bra. Sköterskorna kom inte och sjöng för Ingalill på 50-årsdagen.
Lungröntgen i Örebro 15 febr visade på propp i lungan, hon fick börja med Waran.
10 maj Ingalill till akuten med hjärtfladder.

Vi kunde dock åka och hälsa på G-B o L-E i Hunnebostrand på semestern. Vi hade lånat en rullstol på sjukhuset som vi hade med oss.

31 augusti hittade vi Eros överkörd på E18. Ingalill köpte ny katt, Lotta, 10 september.

 

1995
Paul svimmade på torget på midsommarafton.

Även detta år besökte vi Hunnebostrand på semestern.

På julaftonen fick vi åka till akuten med Paul, Susanne fick fira julkvällen ensam. Paul låg kvar hela helgen.
Elsa är också dålig och ligger på lasarettett i december.

1996
Vi besökte tradjazzen i Askersund med rullstol.
Vi gjorde en bilresa till Småland och Blekinge. Vi åkte runt i glasriket och besökte Kristianstad och Hasslö, där Ingalill var som liten flicka.

Min mor Elsa blir sämre på senhösten och hon läggs in på Karlskoga lasarett i november 1996, hon avlider av sin KOL-sjukdom 4:e januari 1997. Hon fick aldrig se vårt nya boende på Näckrosvägen.

Suzanne flyttade till Göteborg med sin fästman Magnus. De hyrde en lägenhet i Kortedala.

1997
I maj flyttade vi till vårt nya hus i Sandviken, Näckrosvägen 26. Det blev för jobbigt för Ingalill med huset på Skyttelvägen med entretrappen och källaren.
Björns Bygg & Kakel gjorde om köket och tog ner en vägg till rummet bredvid. Fukt i badrummet gjorde att vi inte hade någon dusch första månaden. Vi fick duscha hos bekanta och på golfklubben i en dryg månad.

Suzanne och Magnus separerade och hon flyttade till Norra Gubberogatan i Göteborg. Hon fick vår gamla grå skinnmöbel och tog med sig pianot.

I november åkte vi på en gourmetresa till Sunne. Mycket god mat i dagarna tre. Där dansade vi nog för sista gången, då Ingalill orkade allt mindre. Men när vi kom hem hade vi troligen åkt på en matförgiftning då vi var jättesjuka i flera dagar.

1998
Ingalill har blivit sämre och låg på lasarettet, propp i lungan igen. I februari skickades Ingalill till USÖ i Örebro. Efter två veckor på USÖ fick hon Syrgas 24 timmar om dygnet i hemmet via en syrgas-koncentrator.
Hon fick också små syrgastuber att ha när vi skulle åka någonstans. Tuberna låg i en ryggsäck som jag bar med en syrgasslang till Ingalill.

1999
På semestern hyrde vi en stuga i Skåne bara 50 m från havet. Stugan var lite sisådär med vi hade trevligt ändå. Vi fick stämma möte med syrgasleverantören för att få nya tuber till Ingalill. Besökte Malmö och bron var nästan färdig då men en sektion fattades.

2000-talet

2000
Paul börjar bli gammal o sjuk, till lasarettet 2 ggr i januari, han avled den 17 december.
Ingalill blir tröttare o tröttare, blodvärdena blir sämre.

Semester i Falkenberg, vi hyrde Ulricas stuga. Suzanne kom dit med Jenny med barn.
Kort tripp till slöjdmässa i Hjo, Lundsberg o Lungsund.
Vi gjorde om i sovrummet med nya sängar, ny skinnsoffa också. Tapetserat lilla rummet.

Jag fick åka Sthlm några gånger och hålla utbildning samt till Visby på jobb.

2001
Vi var på jazz till Västerås i februari, men vi låg inte kvar utan åkte hem sent på kvällen.
Två konserter i Örebro. Robert Broberg och Glenn Miller. Vi besökte också rullstols-SM i dans på Club 700 i Örebro.
Tradjazzfestival i Askersund. Lars-mäss i Nora.
Vi var till stranddagarna med rullstolen samt till Ölme kyrka och lyssnade på Johan Stengård.

Jag målade huset och satt in ny ytterdörr, ny garagedörr och glasdörrar på altanen.
Krockade med en råbock utanför Götene på väg till Gbg. Tur att inte Ingalill var med då råbocken hamnade i framsätet bredvid mig. Jag fortsatte med taxi till Gbg med diverse möbler som Susanne skulle ha.

2002
Viola blir allt tröttare, hon somnade in den 29 april på sitt äldreboende på Skrantafallet.

Vi åkte till Gun-Britt o Lars-Erik i Hunnebostrand en vecka före midsommar.
Vi bsökte Strömsholms jazzmuseum utanför Västerås, mycket trevligt ställe med fin musik, och Bjurbäcken slussar.
Vi tog en biltur till världens ände dvs Trosa.

Vi var på Robert Wells  ”Rapsody in Rock” på Nobelstadion, kanonbra.

Jag byggde ett litet uterum för trädgårdsredskap mm. Nya markiser. Varmaste sommaren på 100 år vi fick åka akut och köpa en fristående air-condition apparat.

2003
Jag blev placerad på SCB i Örebro som datainköpare.
WM-data i Karlskoga lades ned i dec 2003, men jag hade 12 månades uppsägningstid.

Ingalill fick ont i ryggen. Kunde inte ligga i sängen, satt i rumssoffan i 5 veckor. En mycket jobbig tid.

Vi åkte till Suzanne i Göteborg till hennes födelsedag, vi bodde i en WM-datalägenhet.
I juli hyrde vi en liten mysig stuga i Gesunda i Dalarna. I en vecka åkte vi runt till olika ställen runt Siljan, bl.a till Dalhalla där vi lyssnade till Claes Jansson.

Larsmäss i Nora och Noramarknaden. Tog ner stora Tujan och gjorde en utplats i stället.

Björns Bygg satte in nya fönster i hela huset.

2004
Vi firade midsommar med Gun-Britt och Lars-Erik i Hunnebostrand. Mycket trevligt.
Sommarsemester hos Susanne i Göteborg, vi bodde på Hotel Clarion nere vid hamnen. Besök på Liseberg och Universeum mm.
Tradjazz i Askersund på hembygdsgården.

Under detta år startade jag en konsultfirma, PA Fors Notes- & Datakonsult. Jag hade en hel del uppdrag till gamla noteskunder.
Golfen IT-system (GIT) introducerades och jag hade en hel del jobb med det på Karlskoga GK.

2005
Då min uppsägningstid var slut var jag tvungen att sluta med Företaget också för att kunna stämpla som arbetslös.
Jag var anställd som konsult på timbasis på Martinsson i Karlstad, så jag kunde jobba som Noteskonsult bl.a. på Rolls Royce i Kristinehamn lite då och då. Det drygade ut mina dagar som arbetslös. Även jobbet mot SGF som konsult med hjälpsystemet kunde jag fortsätta med men som ”anställd på timbasis” av SGF.
Jag blev invald som  ReGIT-ansvarig för Värmland och Närke, och var med på ett antal träffar med SGF i Sthlm.

Golfresa till Danmark i april med Peter Allenbrandt m.fl. Även detta år firade vi midsommar i Hunnebostrand.
I augusti åkte vi till Stockholm på en minisemseter i 4 dagar, bodde på hotell mitt i stan. Fint väder och mycket att se. Ingalill tycke det var en mycket trevlig tripp, hon trivdes mycket bra i Sthlm och det fungerade bra med både rullstol och syrgastuber.

2006
Ingalill firade åter igen sin födelsedag på lasarett, Lungkliniken i Örebro. Efter en vecka fick hon komma hem, nu med en ny apparat en minisrespirator Bipap, som hon skall använda på nätterna för att vädra ut koldioxid ur lungorna.

På våren blev jag personlig assistent åt Ingalill, så jag slutade stämpla som arbetslös.
39 tim i veckan fick jag betalt för.
När jag slutade att stämpla kunde jag åter starta upp mitt företag, så jag kunde fakturera mina konsult timmar mot bl.a. SGF och Rolls Royce.

Vi kunde åka på lite utflykter, Lars Lerins konstmuseum i Hagfors och Jazzen museum i Strömsholm, Noramarken m.m.
Vi byggde om altanen, den blev jättebra med nytt golv, tak och fönster.
I december åkte vi till Suzanne i Göteborg, och besökte Liseberg inför julen 2006. Vi besökte också Suzannes Teliabutik på Frölunda Torg. Vi bodde på Elite Park Hotel, där vi åt middag på hotellrummet tillsammans med Suzanne, då Ingalill inte orkade med alla trappor upp till Suzannes lägenhet.

2007
Företaget finns kvar, men det är numera nästan enbart SGF som kvarstår som kund med onlinehjälpen i GIT-systemet.

På sommaren åkt vi till Glasriket i småland, vi bodde på hotell i Kalmar och åkte runt till olika glastillverkare. Det fungerade bra med rullstolen och syrgasen.

Under hösten blev Ingalill sämre. I december blev hon mycket dålig och låg på lasarettet i två omgångar, dec 07 och jan 08.
Hon fick då hjärtmedicinen Tracleer och blev bättre efter några månader. Tabletterna kostade 500 kr per styck och hon åt två om dagen. Vi fick bygga om badrummet och trösklar m.h.a. kommunen för att få in gåstolen och hygienstolen.

2008
Jag är fortfarande personlig assistent åt Ingalill, hon behöver allt mer hjälp och orkar lite mindre för varje år som går, även om medicinen och syrgasen gör att vi kan umgås med våra vänner och åka på lite utflykter då och då.

Jag kan vara borta för att spela lite golf en till två ggr i veckan.

2009
I början av året fick jag ont i magen, när jag var ute och promenerade eller jobbade i trädgården. Vila i ryggläge någon timme och jag var bra igen. Försökte spela golf men fick bryta efter några hål.
Efter flera läkarbesök och flera undersökningar konstaterade man  vid midsommartid att jag hade en stor sten i ena njuren. Då fick jag veta att om jag drack rikligt med vatten blev jag nästan av med magvärken, så jag kunde spela lite golf igen innan säsongen var över.
Njurstenen sprängdes i oktober. Sprängningen gick bra men det blev några hemska dagar med värk när gruset skulle ut.

2010-talet

2010
Nu hade jag inga känningar av njurstenen och kunde vara med gubbarna på golfbanan igen.
Vi kunde inte åka på några längre utflykter, det blev bara några kortare trippar till Örebro och Karlstad med omnejd.
KIF-ligan började att spela bridge en gång i veckan med Berne Nilsson som lärare, ett mycket trevligt tidsfördriv med trevliga kamrater.

2011
Ingalill blev allt sämre och hon orkade inte göra mycket det här året. Jag kunde i alla fall spela golf på hemmabanan i Karlskoga, bara jag var tillgänglig på mobilen och kunde åka hem om det behövdes.

I september och oktober blev hon åter mycket sämre och vi åkte in och ut på lasarettet och lunkliniken i Örebro.
Den 10 november orkade hon inte längre och somnade in på lasarettet, som tur var låg jag kvar hos henne sista natten.
Vi hade en mycket fin begravning med många vänner o grannar på Fridens kapell och med en minnestund på Bofors Hotell.

Suzanne och jag åkte till Kanarieöarna, Playa del Ingles, över julen. Det var trots allt en bra vecka med sol och bad i hotellpoolen även om vi saknade Ingalill väldigt mycket.

2012
Livet fortsätter med det är tomt efter Ingalill.

Suzanne har skaffat två katter, Choklad och Vanilj, de är så söta så.

 

Jag åkte med Olle Wistling, Lennart Eriksson och Stefan Arvidsson på en golfvecka till Alicante Spanien i slutet av mars. Mycket trevligt.
Har fått ont i min högra arm, vill inte blir bra trots besök hos Osteopat.

Suzanne har köpt ett litet radhus i Tyresö, skall flytta in 1 juni. Vi har målat och tapetserat hela huset, köket/allrumet har andra fixat.

Bussresa i juli till F1-tävlingar i Hockenheim, tillsammans med Janne och Tony Elgh. Intressant och roligt att se allt som sker runt en F1-tävling.

Ganska mycket golf har det blivit och dessutom utomlands när jag följde med Bumle och Pentti till Spanien i november. Vi var 20 personer som spelade Ryder Cup-spel, Karlskoga mot Örebro.

Målade huset, trots att armen fortfarande värkte. Det är Nervverk i ryggen som är orsaken. Efter tre månaders sjukgymnastik gick värken bort.

2013
Det är långsamt utan Ingalill speciellt på helgerna, i veckorna går det bättre tack vare golfen och bridgen.

I april åkte jag till Danmark för att inleda golfsäsongen. 3 dagars spel på Fredrikshamns GK med Göran Malmberg, Bengt Gustafsson och Bengt Lagerö.

På hösten åkte jag till turkiska Cypern för att spela golf med Lars Hallberg, Bert Brogren, Bengt Gruvberger. Korenium Golf and Country Club med 1 bana och hotellet direkt vid banan. Kanonväder och en mycket trevlig vecka.

I november fick Vanilj 3 små kattungar, Mazarin, Maräng och Muffins.

 

2014
Årets första golfresa gick till Belek i Turkiet tillsammans med Lars Hallberg, Bert Brogren, Lennart Nilsson och Ulf Funcke. Kanonfina banor på National GC och TAT. Vi bodde på IC Hotels ett toppenställe, varmt och skönt väder med bad i medelhavet.

I maj åkte jag och Suzanne till Rom, världens huvudstad. Mycket sevärt med mycket långa promenader till alla sevärdheter.

KIF-ligan åkte på en 2-dags golfutflykt till Töreboda GK.

I sommarens värmebölja blev jag förkyld och fick hosta i 4 veckor, låg förmodligen för länge i badet vid sandtorpet.

I november åkte vi till Spaniens sydkust (El Rompid0) för att spela golf. Lars Hallberg, Bengt Gruvberger, Bengt Lagerö, Lennart Nilsson, Torsten Edebäck och jag. Två mycket fina banor Norra och Södra banan. Ca 2 km till byn El Rompido, på vår lediga dag åkte vi till Sevilla.

2015
I februari fick jag åter känning av mina njurstenar. Det började med röntgen i februari och diverse sjukbesök och nya röntgenundersökningar. Op blev först i september (stenarna sköts sönder med laser via urinröret).

Årets första golfresa gick till Belek i Turkiet tillsammans med Lars Hallberg, Bert Brogren, Lennart Nilsson, Torsten Edebäck, Bengt Lagerö, Ulf Funcke, Jonny Eriksson och jag.
Vi bodde på Sirene ett mycket fint lyxhotell med två bra banor Sultan och Pacha.

I Maj åkte KIF-ligan (10 gubbar inkl Johan Essén) på en 2-dagars golfresa till Omberg GK. Mycket fint boende och två omväxlande slingor.

I oktober följde jag med på Karlskoga GK:s klubbresa till Bulgarien, vi var ett 40-tal personer från klubben. Tre fina banor (Lighthouse Resort, Black Sea Rama och Thracian Cliffs) och hyfsat väder, men sista dagen fick jag köpa mig en toppluva.

2016
Vårens golfresa gick som vanligt till Belek i Turkiet. Gloria Golf resort med två banor Old och New Course. Lars Hallberg, Torsten Edebäck, Ulf Funcke, Lennart Nilsson, Bengt Lagerö och jag. Pga läget i Turkiet var det lite folk både på hotellet och golfbanorna. Bra väder men världens åskskur under en av ronderna.

I slutet av augusti åkte jag och Suzanne till New York med Tema resor. Jag har varit tveksam till besök i New York, men det var en mycket intressant resa och mycket att titta på och förundras över.

I oktober åkte vi till Spanien (La Sella golf 1 timme norr om Alicante), vi bara fyra som kom iväg Lars Hallberg, Torsten Edebäck, Lennart Nilsson och jag. 3 ggr 9 hål och en mycket trevlig resort och lagom stort hotell.

På julen var jag hos Suzanne och vi åkte till Karlskoga till nyår.

2017

Suzanne fick 7 kattungar, Vanilj fick 3 och Mazarin fick 4. Till påsken kom de alla till Karlskoga 4 stora och 7 små katter.
Suzanne fick diagnosen Diabetes typ 2, vilket kommer att innebära mycket för hennes fortsatta liv med sprutor, motion och hälsosam LCHF-mat.

Årets utflykt med KIF-ligan gick till Orresta utanför Västerås i maj. Golf i 3 dagar med mycket god mat och bra boende.
I mars åkte jag med Torsten Edebäck till hans sommarställe i Farhult i Skåne. Golf i 4 dagar i sol och vind.
Vårens golfresan gick till Kreta och Lyttos Beach i början av april. En vacker och mycket kuperad golfbana. Torsten Edebäck, Lennart Nilsson, Jonny Eriksson och jag slog bort många bollar på den trånga och kuperade banan. Lars Hallberg kunde inte vara med pga sin depression.

Min bror Torbjörn sålde sommarstugan helt plötsligt utan att kontakta varken mig eller dottern Ulrica. Överläkaren Arsim Elshani hette han som lurade Torbjörn att sälja snabbt. Han  fick först 1.300.000 kr men Ulrica lyckades öka priset till 1.500.000 då hon försökte upphäva köpet, vilket dock inte lyckades.

Sista veckan i oktober åkte vi till Hotell Kaya i Belek Turkiet. Torsten Edebäck, Lennart Nilsson och Jonny Eriksson och jag hade en mycket trevlig vecka med golf på förmiddagarna och bad i medelhavet efter golfen.
På hösten provade jag det nya spelet Paddel, roligt och lagom jobbigt.

2018
Golfresan den här våren gick till Tunisien hotell Al Hambra. Det var en trevlig men kall och regnig vecka. Jag fick användning av både regnställ och mössa.

Det var en mycket varm sommar, jag badade första gången 26 maj. Jag badade nästan varje dag under sommaren.

Då Berne Nilsson hastigt gick bort på våren blev det ingen vårresa med KIF -ligan, vi åkte till Töreboda i augusti i stället.

Vanilj ficks sin sista kull med fyra chokladpraliner och Suzanne skaffade en ny blivande kattmamma Holly.

Höstresan gick till Belek hotell Sirene, där vi fick en kanonvecka med 25-27 grader. Alvar Andersson och Johan Essén följde med oss fyra som brukar åka.

Under våren behandlades min bror Torbjörn för cancer i halsen vid stämbanden på USÖ. Han strålades i 7 veckor.
Den 22 november gick min bror Torbjörn bort indirekt pga cancer i halsen som han fick diagnostiserat tidigare på våren. Han hade svårt att hosta upp all slem men dödsorsaken var hjärtsvikt.

Julen firade vi i Karlskoga, Suzanne, jag och katterna.

2019
Vi fick köpa Torbjörns bil (Toyota Auris 2007) för 20.000 av Ulrica. Efter reparation via försäkringen av alla repor blev den jättefin. Den har nu Suzanne i stället för sin lilla Yaris.

Golfresan denna vår gick till Campo de Golf do Montado i Portugal med Easton golf.
Fint väder hela veckan och fin bana, men hotell och restaurant ligger långt efter den standard vi är vana i Belek. Den 5:e golfrundan spelade vi på Quinta del Peru ca 45 min från Montado. Vi var också i Lissabon och åkte med en Tuc-Tuc bland alla kullar och backar.

Jag fick hänga på Gunders liga på en tvådagarstur till Ringenäs Golfklubb norr om Halmstad.

KIF-ligans golfresa gick i maj till Brevikens Golfklubb mellan Karlsborg och Hjo. Tråkig bana men välskött och lättgådd.

2020-talet

2020
Pandemin Corona slog till och lamslog hela världen.
För egen del är det inte så stor skillnad då jag är mycket ensam ändå, och vi fortsatte att spela golf nästan som vanligt. Då tävlingsverksamheten ställdes in detta corona-år, så spelade vi matchspel i stället mellan de 6 lag som vi har i Kga GK. Efter midsommar kom ordinarie tävlingsverksamhet igång ingen.
Vårens golfresa till Turkiet med Golfeen ställdes också in pga Corona-krisen i världen
Alla vanliga aktiviteter som bridge, fikaträffar, paddel, gymmet på badhuset mm ställdes också in under hela året.

På våren gjorde jag en undersökning av halsen på USÖ, för att kontrollera att Torbjörns cancer i stämbanden var ärftligt, vilket det inte var som tur är.

Jag gjorde o om garageuppfarten, när ett gäng från Skottland kom med ett erbjudande. De gjorde också ett stort arbete för att säkra att hörnet på huset inte skulle skadas mer än det hade gjort dittills, samt dränerade efter husväggen och lade en kantstensrad ut mot gatan.
Det blev mycket bra men var dyrt.

Då det blev mycket tid över detta år så passade jag på att måla om huset för tredje gången. Jag bytte också några skadade bräder på södersidan över fönstren.

 

Som tur är träffar jag då och då mina golfgubbar och även andra för att hjälpa till med datorer, routrar och telefoner.

På hösten målade jag om innerdörrarna som jag tänkt göra i många år.

2021

Lång väntan på corona vaccinet och mycket tråkigt att inte träffa vänner och bekanta. Dagarna blir mycket långa i ensamhet framför tv:n eller lyssnade på en bok.
Vaccindoser:
Första dosen 29/3. Andra dosen 31/5. Tredje dosen 15/11

Golfen har som tur är inte påverkats så mycket av Corornan.
Seniorgolfen, KIF-ligan och Pensionärsligan kör vi som vanligt. Matchspelet inställt, men vi kör ett internt matchspel i klubben i stället. 

Under juli målade Suzanne och jag om hennes radhus i Tyresö. Det tog en vecka och gick bra trots lite regn, då målade vi under altantaken.

Både KIF-ligan och Pensionärsligan gjorde golfresor till Mjölby GK i augusti. 

Golfhöstresan kunde vi genomföra, tre hoppade dock av så blev vi bara tre som åkte.
Lars Hallberg, Torsten Edebäck och jag åkte till Belek i Turkiet första veckan i nov.
Vi bodde på Sirene hotell och spelade tre banor. Sultan, Pascha och National, En dag fick en ryss med i bollen och en dag en engelsman, som varit proffs och tränade för att kvala in till seniortouren i Europa.
På den golflediga dagen åkte vi med Detur-guiden till Antalya där vi bl.a. åkte upp på ett högt berg med linbana och en båttur på medelhavet.

I december återkom coronan med en ny variant, Omicron. Hög smittspridning men man blir inte så sjuk av den varianten.

Jag firade julen hos Suzanne då hon ville para Holly med en inlånad hane.